15 Mart 2009 Pazar

"Hilal" nedir?

Hilal ile Allah kelimeleri aynı harflerden oluştuğundan "Allah Allah Allah" lafzı anlamına geldiği yönünde de tevatürler variddir. (Bu Barbaros Hayreddinin yeşil sancağındaki üç Hilal için anlatılır.)

Osmanlının hüküm sürdüğü 3 kıtayı temsil eder.

Hilal ebced hesabına göre allah ile aynı değerdedir. benzeri başka yönlerden dolayı da hilal allah'ı temsil eder. osmanlı bayrağındaki üc hilal de.. 3 kıtada allahın hükmü ile hükmedildiğini anlatır.[http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=%C3%BC%C3%A7+hilal]


Osmanlının hükmettiği 3 kıta, allah-muhammed (s.a.v)- kur'an gibi kavramları simgelediği söylense de kesin bir bilgiye ulaşamadım ben şahsen.

Üç hilal hakkındaki osmanlı bayrağı yakıştırması yersizdir.

Önceki dönemlerde bugünki şekliyle bir bayrak anlayışı yoktur, devleti temsil eden çeşitli sancak, bayrak ve tuğ gibi başka alâmetler kullanılmış olmakla birlikte, bugün bir bayrağın bir ülkeyi temsil ettiği tarzda ülkeyi temsil eder vasıfta kullanılan ilk bayrak bugünkine benzeyen ay-yıldızlı bayraktır.

Bunun dışında hilal ve yıldız sembolleri, muhtelif sayılarda, muhtelif kombinasyonlarda, muhtelif renklerle birlikte, başka sembollerle birlikte sıklıkla kullanılmıştır. bugün her birliğin bir flamasının olduğu gibi, yeniçeri ortalarının, kaptanpaşaların ve teferruatını bilemediğim muhtelif şeylerin hususi birer alâmeti vardır.

Mehter takımının kullandığı üç hilalli yeşil ve kırmızı bayraklarla, düz beyaz bayrağın ne zaman ortaya çıktığını bilmiyorum, ama mesela fatih devrinde böyle bir şey olmadığı söyleniyor.

MHP'nin bu sembolü seçmesi de "şu fikri, bu ideali temsil eder" gibi açıklamalar bir yana, osmanlı vurgusu ile ilgili olsa gerek. başta hilal içindeki bozkurt şekli ile üç hilal şekli arasında bir tereddüt hasıl olmuş, sonra parti için üç hilal seçilerek, bozkurt sembolü gençlik teşkilatına bırakılmış diye bir yerlerde okuduğumu hatırlıyorum, ama nerede okuduğumu hatırlamıyorum.

Üç hilal,kutsal üç ayları temsil eder.bunlar recep,şaban ve ramazan aylarıdır, denir.

Üç hilal hiçbir zaman osmanlının bayrağı olmadı. 3 hilal yeşil zemin üstüne olurdu ve hilafeti temsil ederdi.

Osmanlının bayrağı kırmızı üstüne ay yıldızdı bugünkünden biraz daha gerçek hilale benzerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder